Współpraca partnerów biznesowych często opiera się nie tylko na samych aspektach ekonomicznych, ale również na wzajemnym szacunku i zaufaniu. Stąd wielu biznesmenów i przedsiębiorców stara się raz na jakiś czas zapraszać swoich klientów i partnerów na biznesowe obiady, które nie zawsze mają na celu ubicie intratnego interesu – czasami są tylko wzmocnieniem dobrych relacji, które mogą być do niego podwaliną w przyszłości.
Gdzie zorganizować lunch?
Ważnego klienta czy strategicznego partnera nie wypada zaprosić do pierwszej lepszej knajpki. Aby zrobić na nim dobre wrażenie i nie niepokoić się, że kelnerzy popełnią jakąś gafę, lepiej jest zarezerwować stolik w dobrej hotelowej restauracji. Jeśli chcemy zaprosić kilka lub kilkanaście osób najlepiej uzgodnijmy to wcześniej z obsługa restauracji. Organizacja spotkań biznesowych to jedna ze specjalizacji najlepszych restauracji hotelowych. Jeśli wiemy, że któryś z naszych gości jest wegetarianinem lub jest uczulony, zapytajmy wcześniej, czy w karcie znajdzie się wybór posiłków dla niego.
Kilka porad
Organizując business lunch warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Po pierwsze, to osoba zapraszająca płaci rachunek, należy więc pilnować, by goście nie próbowali regulować rachunku. Do rozmów biznesowych przechodzi się dopiero po wymianie uprzejmości i kurtuazyjnej rozmowie. Poza tym obowiązują te same zasady co na zwykłej imprezie. Nie rozmawia się o tematach drażliwych jak religia czy polityka. Nie wskazane jest nadużywanie alkoholu. Panowie powinni usługiwać paniom i zabawiać je rozmową. Jeśli spotkanie ma charakter międzynarodowy, miłym akcentem jest wzajemna nauka kilku słówek, takich jak „smacznego” czy „na zdrowie”. Na spotkanie, na którym mają pojawić się osoby, których wcześniej nie poznaliśmy zawsze należy zabrać wizytówki. Jeśli goście przybywają do nas z innego miasta lub kraju, wypada zapewnić im pokoje w hotelu. Najlepiej, gdy jest to ten sam hotel, którego restaurację wybraliśmy. Po obiedzie nasi partnerzy biznesowi po prostu mogą pójść do siebie by odpocząć, bez potrzeby jeżdżenia taksówką na inny koniec miasta.