W hotelowych restauracjach niejednokrotnie można się spotkać ofertą serwisu a la carte. Dla gości jest to zdecydowanie wygodna i najbardziej odpowiadająca opcja serwowania posiłków. Nie wszyscy jednak kojarzą na czym polega sformułowanie „a la carte”, w związku z czym zachęcamy do dalszej lektury naszego wpisu blogowego.
Co oznacza serwis à la carte?
Określenie a la carte pochodzi z języka francuskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „według karty”. Polega to na tym, że goście restauracji usadzani są przy pustych stołach i na podstawie zaproponowanego menu sami wybierają dania, które chcą spożyć. Ta metoda serwisu opiera się na zupełnie innych zasadach w porównaniu do np. obiadów klubowych, gdzie jednakowe dla wszystkich posiłki są wcześniej z góry ustalone. W restauracjach a la carte do gość decyduje, na jaką potrawę ma konkretnie ochotę. Kelnerzy mają natomiast za zadanie pomóc w odpowiednim wyborze – nie tylko dań, ale również trunków, które będą do nich pasować.
Zalety restauracji a la carte
Restauracje a la carte posiadają wiele zalet dla gości decydujących się na tę opcję. Nie chodzi tutaj jedynie o możliwość wyboru posiłków – co oczywiście jest niezwykle istotną cechą tego rodzaju serwisu. Restauracje pracujące w takim trybie muszą wykazywać się umiejętnością organizacji. Wybór pozycji z menu wiąże się z tym, że na kuchni jednocześnie przygotowywane będą różne potrawy. Co więcej wymaga to odpowiedniego rozplanowania, aby dania dla gości siedzących przy jednym stoliku wyszły w tym samym czasie, a także w odpowiedniej kolejności.
Taki serwis jest niezwykle pracochłonny, ale jednocześnie zapewnia wszelkie udogodnienia gościom restauracji. Wybierając hotel z restauracją a la carte można się spodziewać, że obsługa i jakość potraw będą reprezentowały wysoki poziom. Wynika to ze wspomnianej umiejętności organizacji – aby wszystko było odpowiednio zgrane, potrzebni są profesjonalni kucharze, jak i również wykwalifikowana obsługa sali. Co więcej, goście wybierając w danej chwili potrawy z menu mogą mieć pewność, że produkty są świeże, a dania przygotowywane na bieżąco.